Sedangkan, sayur dan bahan-bahan masakan ini disimpan rapi di dalam peti sejuk. Apabila timbul masalah seumpama ini, pastinya ia menjerumus ke arah pembaziran.
Oleh itu, kami ingin dedahkan beberapa tips mudah dalam menjaga makanan dan sayuran agar tahan lebih lama yang dikongsi seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Maslina Misnan.
Tips yang hanya menggunakan air, gula dan garam ini ternyata menarik perhatian ramai hingga menjadi viral di media sosial.
Ayuh ikuti tip-tips ini!
1. Sayur

- Rendam sayur-sayuran selama 10 hingga 15 minit
- Campurkan sedikit garam dalam rendaman tersebut
2. Ikan

- Siang ikan dan jangan sesekali basuh ikan tersebut
- Masuk dalam bekas simpanan.
3. Sotong/Udang

- Potong dan bersihkan sotong atau udang.
- Gaulkan sotong atau udang dengan sesudu gula.
- Simpan dalam bekas simpanan.
Sumber artikel: http://www.sentiasapanas.com/2015/09/rahsia-sayur-ikan-dan-udang-tahan-lama.html#ixzz3mrAYObZT
Follow us: @SentiasaPanas on Twitter | SentiasaPanas on Facebook
0 comments:
Post a Comment